Stooktips

Stook haardhout dat goed is voor uw kachel
Zoals u misschien al weet is te nat hout niet alleen moeilijk aan te krijgen, maar komt er ook veel rook van af. Deze rook is niet alleen ongezond maar tast ook nog eens uw schoorsteenkanaal aan. Aan de binnenkant van uw schoorsteenpijp ontstaat een laag creosoot waardoor een schoorsteen brand kan ontstaan. De Haardhoutspecialist verkoopt enkel droog hout dat direct te stoken is.

Stook hout met een vochtigheidspercentage van 20%
Als hout net gekapt is heeft het een vochtigheidspercentage van 50 tot 60%. Na een jaar drogen ligt dit op ongeveer 20 to 30%. Tussen de verschillende houtsoorten is er wel degelijk verschil. Eiken heeft een droogtijd van 2 jaar nodig terwijl beuken en berken al na 8 maanden droog is. Hierbij spelen de zuren een grote rol.

Laat minimaal 1 keer per jaar uw schorsteen vegen
Door uw schoorsteen regelmatig door een schoorsteenveger te laten controleren zorgt u voor optimale verbranding en voorkomt u schoorsteenbranden.

Koop haardhout uit duurzaam beheerde bossen
Het hout dat wij importeren vanuit Oekraïne is duurzaam en verantwoord beheerd. Al het hout dat gekapt wordt is met vergunning van de Oekraïense regering. Hierdoor zorgt de Oekraïense regering ervoor dat er geen grote bedrijven bossen kunnen aankopen en massaal gaan kappen.

Zorg voor een goede opslagplek
Om schimmels en houtrot tegen te gaan is het belangrijk uw hout in een gunstige hoek van uw tuin op te slaan. Zorg er voor dat het hout een paar uur per dag in de zon staat waardoor het de kans krijgt zich van de nachtvorst te ontdoen. Daarnaast in het aan te raden om er voor te zorgen dat de wind aan de achterkant van het hout.