Droogproces van ons Haardhout

Het aanbieden van ovengedroogd openhaardhout is zo gebeurd. Vaak genoeg ziet u staan dat een website 'ovengedroogd openhaardhout' aanbiedt en dit 'direct te stoken' is.

Wij houden ons altijd bezig met het optimaliseren van het droogproces dat wij gebruiken om ons haardhout te drogen.. Wij willen er voor zorgen dat het proces milieuvriendelijker en beter wordt uitgevoerd. Dit Het droogproces is ongeveer het belangrijkste wat er met het haardhout gebeurd. Hoe droger het hout, des te beter het zal branden en niet zal gaan roken.

Wij stellen zeer hoge eisen aan ons haardhout dat we verkopen aan de consument. Wanneer deze eisen niet worden behaald, wordt dit haardhout ook niet aan de klant verkocht. Wij zullen u een ander houtsoort aanbieden of u zult moeten wachten totdat wij haardhout hebben dat wel verkoopklaar is.

Op dit moment zijn er nog geen vaste eisen die worden gesteld aan 'ovengedroogd openhaardhout'. Wanneer mag het zo heten en vanaf wanneer is het ook echt 'ovengedroogd'? Wij stellen zelf eisen aan ons haardhout, willen wij het 'ovengedroogd openhaardhout' noemen. Wanneer wij u 'ovengedroogd openhaardhout' aanbieden, krijgt u ook echt ovengedroogd openhaardhout!

De eerste eis is dat, wanneer het haardhout het droogproces in gaat, de lengte van het haardhout niet langer is dan 35cm en de diameter niet groter dan 15cm. Door deze eis is ook de grootte van ons haardhout vastgesteld. De lengte van ons haardhout is hierdoor niet groter dan 33cm en de diameter ligt ongeveer tussen de 8 en 12cm. Deze afmetingen zorgen voor een zeer goed droogproces en hierdoor zal het haardhout op zijn best zijn tijdens het stoken.
De tweede eis voor het haardhout in het droogproces is, zijn de droogkamers waarin het droogproces gebeurd. De droogkamers bevinden zich in een zeer groot gebouw, dat meestal vierkant is. Dit gebouw is uitermate goed geïsoleerd, waardoor de warmte in het gebouw goed behouden blijft. Daarnaast worden alle pallets met haardhout dicht op elkaar gezet, zodat deze ook de warmte vasthouden, waardoor het droogproces van het haardhout nog beter en sneller verloopt.
De derde eis is dat we milieuvriendelijk te werk gaan. Zo gebruiken we het hout dat tijdens het kloven verloren gaat en branden we de pallets met hout op die bij de vorige lichting niet voldeden aan onze eisen.

Het drogen van ons haardhout duurt ongeveer 2 tot 3 dagen. In onze geavanceerde droogkamers hebben wij sensoren hangen, welke de vochtigheid en temperatuur meten. Deze gemeten gegevens worden doorgestuurd naar een computer die het droogproces leidt. Deze manier van drogen is zeer effectief en zorgt voor een perfect resultaat.

Na het drogen in de droogkamers, wordt het haardhout ook nog luchtgedroogd. Door het ook nog lucht te drogen, geeft dit een nog beter eindresultaat. Dit luchtdrogen wordt gedaan door enkele luchttoevoeren open te zetten. Hierdoor koelt alles af en wordt het nog eens extra gedroogd. Het luchtdrogen is belangrijk, omdat haardhout van buiten naar binnen droogt. Als het haardhout direct zou worden verkocht, nadat het uit de droogkamer komt, is het haardhout nog té nat voor verkoop. Wanneer het haardhout klaar is met luchtdrogen, is het van belang dat het nog 2 weken blijft rusten. Om dit rusten perfect te laten verlopen, laten wij het haardhout nog minsten 4 weken rusten. Door deze rustperiode van minstens 4 weken, is het zeker dat het haardhout een perfecte vochtigheidsgraad heeft.

19 artikel(en)

per pagina

19 artikel(en)

per pagina