Hardhout vs. zachthout

De Haardhout Specialist maakt onderscheid tussen hardhout en zacht hout. Bomen, welke hardhout leveren, zoals de eik, beuk en es zijn langzaam groeiende bomen. Hierdoor ontstaat er een zware en compacte houtsoort met een langzame verbranding. Deze houtsoort wordt vaak gebruikt door mensen die veel stoken in grote openhaarden en kachels. De zachtere houtsoorten zoals elzen en berken geven evenveel warmte af maar branden sneller op.

Deze houtsoorten worden meestal gebruikt door mensen die niet veel stoken of maar kort het haardvuur aan hebben. Els en berk zijn, in tegenstelling tot de hardere houtsoorten, makkelijk aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. De hardere houtsoorten moeten eerst goed op temperatuur komen voordat ze goed branden.

Het belangrijkste blijft uiteindelijk dat je gebruik maakt van ovengedroogd openhaardhout met een vochtigheidspercentage van maximaal 20%. Hierdoor brandt het haardhout beter en stoot het geen gevaarlijke stoffen uit, zoals koolmonoxide of methaan.

19 artikel(en)

per pagina

19 artikel(en)

per pagina