Algemene vragen

Waarom houtpellets?

Om hoge stookkosten te beperken wordt er steeds vaker gestookt met houtpellets. Het is een duurzame manier van stoken en er is geen chemische uitstoot. Hierdoor zijn de houtpellets een groene brandstof. Pellets zijn gemaakt van houtsnippers en zijn hierdoor een schone verbrander.

Wat zijn de voordelen van houtpellets kopen?

  • Het rendement van pellets verbranden is ongeveer 93%. Vele malen hoger dan gewone houtblokken.
  • Er blijven heel weinig asresten achter. (1%)
  • Minder opslag capaciteit benodigd dan houtblokken.

Zijn houtpellets giftig?

Zolang de houtpellets gemaakt zijn van zuivere houtsoorten en er geen toegevoegde chemicaliën of lijmresten in verwerkt zijn pellets niet giftig.

Kunnen pellets allergieën veroorzaken?

Houtpellets kunnen geen allergieën veroorzaken, maar wel verergeren als de zaagsel stofdeeltjes door de lucht gaan. Bij gevoelige personen kunnen de stofdeeltje irritaties veroorzaken zoals niezen, jeuk en geïrriteerde ogen.

Kunnen pellets over datum gaan?

Belangrijk is dat houtpellets droog en het liefst in een donkere ruimte worden opgeslagen. Als de pellets op de juiste manier worden opgeslagen kunnen deze zeker jaren bewaren. Pellets verouderen niet en er is vrijwel geen last van kwaliteitsverminderen bij lange opslag.

Welke pellets branden het hardst?

De witte pellets hebben een hele snelle en felle verbranding, de bruine pellets hebben een langere brandtijd maar minder fel.

Welke pellets kan ik gebruiken?

Er zijn een aantal belangrijke factoren om de juiste pellet te kiezen, afhankelijk van uw pelletkachel uiteraard. Belangrijk is dat er goed gekeken wordt naar de verbrandingswaarde, deze moet hoog zijn om te zorgen voor een hoog rendement. Een verbrandingswaarde tussen de 4.6 kWh en 5 kWh is goed. Daarnaast is de vochtwaarde ook belangrijk. Hoe droger de korrels, hoe beter de korrels branden. Bij te vochtige pellets heb je een minder schone verbranding wat zorgt voor onnodig rookvorming en roetvorming en meer reststoffen. Een goed vochtpercentage is rond de 10%. Als laatste puntje is de aswaarde een goed punt om op te letten. Hoe hoger de aswaarde, hoe meer reststoffen er overblijven en hoe minder schone verbranding er is. Asresten kunnen blijven kleven aan de binnenkant van de kachel en gaat ten koste van je rendement. Ook betekent een lage aswaarde minder onderhoud aan de kachel. Toch raden we aan om zeker jaarlijks de kachel en het afvoer kanaal te laten reinigen.

Kunnen pellets gebruikt worden in de open haard?

Ja, met de juiste accessoires kunnen er houtpellets in een openhaard of kachel gestookt worden. Hiervoor heb je dan een pelletkorf nodig. Zorg er wel voor dat je de juiste pelletkorf heeft voor uw kachel of openhaard en laat u goed informeren door een kachelzaak.

Hoe zijn de pellets gemaakt?

De houtpellets worden gemaakt van zaagsel. Hout wordt versnipperd en gedroogd. Na het droogproces worden de houtsnippers nog een keer gezaagd en daarna gaan de snippers met het zaagsel naar de pelleteermachine. In de pelleteermachine worden de pelletkorrels onder grote druk geperst in de korrelvormen. Tijdens het compressie proces komt een stofje vrij (lignine) wat als een bindmiddel fungeert zodat de pelletkorrels niet uit elkaar vallen. Hierna worden de pellets verpakt en zijn ze klaar voor de verkoop.

Kun je compost maken van gebruikte pellets?

Nee, asresten vertragen het composteringsproeces. Wel kunnen, na de verbranding van zuiver hout zoals hout blokken of houtpellets, de asresten gebruiken voor verwerken in de tuin. Het is echter niet aan te raden de houtas in de winter in de tuin te gebruiken. De Kalium in houtas is volledig in water oplosbaar en dus snel opneembaar voor de planten, maar spoelt ook weer snel uit. U kunt de asresten dan beter even droog bewaren en strooien tijdens de groeiperiode van de planten. Gebruik niet té veel as in de tuin.

Kunnen houtpellets gebruikt worden om mee te koken?

Er zijn speciale pelletkachels op de markt waar bijvoorbeeld een BBQ of pizzaoven in zit die gestookt kan worden op houtpellets. Zoals de pelletkachels steeds populairder wordt, komen daar natuurlijk ook recreactie varianten op als de Uuni oven waarmee pizza's gebakken kunnen worden.

Zijn houtpellets geschikt voor hamsters, konijnen, cavia's of andere knaagdieren?

Voor de kleinere knaagdiertjes die graag tunnels graven zijn houtpellets wat minder geschikt. Dit omdat ze door de pellets geen tunnels kunnen graven. Wel zijn het vochtopnemers en zouden dus wel in combinatie met zaagsel of hooi gebruikt kunnen worden.

Kunnen pellets gebruikt worden voor de kattenbak?

Jazeker! De kattenbak kan zeker gevuld worden met pelletkorrels, dit werkt wel iets anders dan de normale kattenbakkorrels of grind. Met het grind wordt de ontlasting van de katten geklonterd en zo schepbaar uit de bak. Bij het gebruik van pelletkorrels worden de korrels zacht en verpulveren deze. Door de kattenbak te ziften haalt u de goede korrels er weer uit, die kunnen dan hergebruikt worden, en het zaagsel met ontlasting kan zo uit de bak gehaald worden.